Skip to content

Εξορμήσεις

banner_blue_man  ok

Εξορμήσεις στην γύρω περιοχή .

Από το λιμάνι του Πόρτο Χελίου ξεκινάνε καραβάκια για ημερήσιες εκδρομές προς Σπέτσες -Ύδρα ,ένας καλός τρόπος να εξερευνήσετε τα γύρω νησιά.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε .

.

1.Αρχαία πόλη των Αλιέων :

haliis 10Βλέποντας τον κόλπο του Πόρτο Χελίου διαπιστώνετε ότι ένα κομμάτι γης νοτιοανατολικά της εισόδου του Λιμανιού δεν είναι χτισμένο σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόλπο ,ένα κομμάτι γης με ελαιώνα ανέγγιχτο σχεδόν  εκπέμπει μια ηρεμία που σου μεταδίδεται ακόμα περισσότερο όταν το επισκεφτείς .Μετά τον παραλιακό δρόμο προς την Κόστα στρίβεται δεξιά μετά το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “Γιούλη” ,(υπάρχει ταμπέλα )

    Στον λόφο όπου υπάρχουν τα υπολείμματα της αρχαίας ακρόπολης η θέα προς τον κόλπο είναι μαγευτική .

Πληροφορίες :  Αρχαιολογία , halieis Ιστορική Ερμιονίδα

———————————————————————————————————-

2.Κτίριο Μίληση :

milisi house 1Νεοκλασικό κτίσμα στην είσοδο του Λιμανιού χτισμένο στης αρχές του 1900 ,βρίσκεται μετά την εκκλησιά της Ευαγγελίστριας ,στον χώρο διοργανώνονται εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες

.

—————————————————————————————————————————————————

3.Άγιος Αιμιλιανός :

Αγιος Αιμιλιάνος copy500 μέτρα πριν την Κόστα στρίβεται αριστερά προς Άγιο Αιμιλιανό όπου μετά από 4 Χλμ περίπου μέσα σε μία κατάφυτη περιοχή βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού ,με θέα την Σπέτσες .


—————————————————————————————————————————————————

4.Σπέτσες :

spetses 2Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού με αρχοντιά και με μεγάλη ναυτική παράδοση ,το isola di Spezzie των Ενετών η ιστορική Σπέτσες .

Υπάρχουν 2 τρόποι για να φτάσετε στην Σπέτσες ,ο πρώτος ενδεικνύεται εάν δεν έχετε αμάξι έτσι είναι προτιμότερο να αναχωρήσετε από το λιμάνι του πόρτο Χέλιου με τα ιπτάμενα δελφίνια η Flying cat ,η διαδρομή διαρκεί 15 λεπτά με λιγότερες όμως επιλογές ως προς την επιστροφή ( πληροφορίες πρακτορείο Hellenic seaways 27540 51543, 27540 51537

ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι να πάτε 4 Χλμ στο πέρασμα για το νησί που είναι η Κόστα ,εκεί αφήνεται το αμάξι γιατί στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες απαγορεύεται η κυκλοφορία με αυτοκίνητα ,υπάρχουν 2 οργανωμένα πάρκινγκ στην Κόστα.

Από εκεί ξεκινάνε καΐκια ,θαλάσσια ταξί και το ferry boat για το λιμάνι της “Ντάπιας”

Ο ποιο οικονομικός τρόπος για να φτάσετε στην Σπέτσες είναι το ferry boat που λειτουργεί χειμώνα καλοκαίρι με προγραμματισμένα δρομολόγια και με πολύ χαμηλό αντίτιμο εισιτηρίου ,περίπου 15 λεπτά διαδρομή

Κόστα – Σπέτσες:
8.00 – 10.30 – 13.20 – 17.00


Σπέτσες – Κόστα:
7.15 – 10.00 – 13.00 – 16.30

Με Καΐκια τους καλοκαιρινούς μήνες ,χωρίς προγραμματισμένη αναχώρηση απλά περιμένετε λίγο μέχρι να γεμίσει ,η διαδρομή στοιχίζει περίπου 2 Ευρώ το άτομο .

Υπάρχουν και τα θαλάσσια ταξί μέρα και νύχτα και από τις 2 πλευρές ,με αυτά μπορείτε να επιλέξετε διαδρομή και μέχρι το παλιό Λιμάνι ,το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ (Λιμάνι Ντάπιας ), ενώ μετά τις 12 την νύχτα στοιχίζει 30 Ευρώ η διαδρομή (Λιμάνι Ντάπιας ).Η χωρητικότητα τους είναι έως 8 ατόμων . (Σημείωση : θαλάσσια ταξί υπάρχουν και στο λιμάνι του Πόρτο Χελιού )

Πληροφορίες:

Λιμεναρχείο Σπετσών τηλ.: 22980.72.245 .

Τηλέφωνο για τα θαλάσσια ταξί 22980-72072.

Τηλέφωνο Πάρκινγκ Κόστας 27540-57256 .

Τουριστική αστυνομία τηλ. 22980-73100 .

Wikipedia Spetses –  Δήμος Σπετσών –   http://www.2spetses.gr/

—————————————————————————————————————————————————-


5.Κρανίδι :

kranidi 2Ο μεγαλύτερος Δήμος της επαρχίας Ερμιονίδος ,το διοικητικό κέντρο της περιοχής ,μια παραδοσιακή κωμόπολη 7 Χλμ από το Πόρτο Χέλι ,αξίζει να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο ( τηλ 27540 23561 ),τους μύλους που βρίσκονται στον περιφερειακό δρόμο ,τον πευκόφυτο λόφο της Αγίας Άννας με υπέροχη θέα ,  Επίσης το Κρανίδι διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη,πολλές υπηρεσίες,εμπορικά καταστήματα,εντυπωσιακές εκκλησίες σε πολλούς «ρυθμούς»,και το μόνο κέντρο υγείας σε όλη την Επαρχία .

Πληροφορίες : wikipedia , Ermionida-info , Αργολική αρχειακή βιβλιοθήκη ,   Μένουμε Ελλάδα (Video )

—————————————————————————————————————————————————-

6.Κοιλάδα :

kilada 3Γραφικό χωριό 12 Χλμ από το Πόρτο Χέλι στρίβοντας Αριστερά μετά το Κρανίδι (στον κεντρικό δρόμο Κρανιδίου Ναυπλίου ).

χωριό όπου ένα μεγάλο μέρος ασχολείται με την Αλιεία και γενικά με την θάλασσα ,εδώ υπάρχουν τα παραδοσιακά καρνάγια της Κοιλάδος ,στην είσοδο του κόλπου της Κοιλάδος υπάρχει το ιδιόκτητο νησί Κορωνίς ,ενώ απέναντι ακριβώς διακρίνεται το σημαντικότατο από αρχαιολογικής σημασίας το παλαιολιθικό σπήλαιο του Φραγθι.

Από το χωριό υπάρχει δρόμος προς την παραλία της “ Λεπίτσας “

Πληροφορίες : Wikipedia


—————————————————————————————————————————————————

7.Δορούφι – Θυνί :

doroufi -thini 2 copyΑπό τον περιφερειακό του Δήμου Κρανιδίου στρίβετε αριστερά ,υπάρχει σχετική σήμανση ,όπου οδηγεί σε μία σειρά από πολύ όμορφες και καθαρές παραλίες ,με τελευταία την πανέμορφη παραλία στο Θυνί.

Πληροφορίες : Wikipedia


—————————————————————————————————————————————————

8.Σπήλαιο Φράγχθι :

fragxthi 1Από τον κεντρικό δρόμο Κρανιδίου Ναυπλίου πριν το χωριό Φούρνοι στρίβεται αριστερά ( υπάρχει ταμπέλα )όπου φτάνετε στην παραλία του Λαμπαγιανά (αριστερή παραλία από το εκκλησάκι )και από εκεί ακολουθείτε το μονοπάτι για περίπου 800 μέτρα φτάνετε σε αυτό το εκπληκτικό τοπίο με το σπήλαιο .


.

.

fragthi 1 copyΣχετικές αναφορές και Ιστορία του Σπηλαίου :

http://franchthi.wordpress.com/

Wikipedia

http://www.ermionida.info/

http://www.mnsu.edu

—————————————————————————————————————————————————


9.Σπήλαιο Διδύμων ( Δολίνες ):

didima920 Χλμ από το Πόρτο Χέλι βρίσκεται το χωριό των Διδύμων ,στο κέντρο της οροπεδίου ,στα αριστερά διακρίνεται μια μεγάλη σπηλιά στην πλαγιά του βουνού ,ακολουθώντας την ταμπέλα στα αριστερά φτάνετε στην μεγάλη σπηλιά όπου δεν είναι εμφανή από τον δρόμο .

Ένα εντυπωσιακό Γεωλογικό φαινόμενο δημιούργησε αυτήν το τεράστιο σφαιρικό κοίλωμα ,περνώντας μέσα από το λαξευτό μονοπάτι μέσα στον βράχο,αντικρίζεται αυτό το μοναδικό φαινόμενο ,στην άκρη υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου .

Πληροφορίες : Ιστορικη Ερμιονιδα –      http://www.ermionida.info/

Μένουμε Ελλάδα (Video)

————————————————————————————————————————————————–

10.Μονή Αυγού (Άγιος Δημήτριος)

monastery avgo 1Είναι λίγο δύσκολή η διαδρομή αλλά αξίζει τον κόπο σε αυτό το άκρως εντυπωσιακό μέρος ,στρίβεται αριστερά μετά την κατάβαση στο Μεγαλοβούνι πάνω στον κεντρικό δρόμο προς Αθήνα πρός Ράδο (υπαρχει ταμπέλα ) μετα το τέλος του χωριού συνεχίζεται με χωματόδρομο για 8 Χλμ περίπου μεχρι να φτάσετε στην Μονή τού Αυγού που είναι χτισμένη στα βράχια του ομώνυμου Όρους από κάτω η θέα του φαραγγιού και του ποταμού Ράδου που το διασχίζει μέχρι την κοιλάδα των Ιρίων .

.

monastery of Avgo copyΧρονολογείται από τον 14ο αιώνα ίσως και παλαιότερα ,μπορείτε να συνεχίσετε την κατάβαση μέχρι το ποτάμι σε ένα πανέμορφο τοπίο ,πληροφοριακά ο δρόμος καταλήγει στα Ίρια

Πληροφορίες : Οδοιπορικό στον τόπο και χρόνο( e-didima) Ermionida-info

—————————————————————————————————————————————————-

11. Παραλία Σαλάντι :

saladi 2Στρίβεται έξω από το χωριό των Διδύμων αριστερά προς Σαλάντι ,υπάρχει ταμπέλα ,όπου μετά από 3 Χλμ φτάνετε σε μια μεγάλη πεντακάθαρη  παραλία με το εκκλησάκι ο Άγιος (Ιωάννης ) Καρτέρης ,στον μέσο του όρμου υπολείμματα από προϊστορικό οικισμό που είναι βυθισμένος ,τόπος των Γυμνιστών στην δεκαετία του ’80 , στην μέση δεσπόζει το κλειστό πλέον ξενοδοχείο Σαλάντι .

Πληροφορίες :   hellenicway

—————————————————————————————————————————————————-

12.Ερμιόνη :

ermioni 2Παραδοσιακή Κωμόπολη 17 Χλμ από το Πόρτο Χέλι ,χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο βρέχεται και από τις 2 πλευρές με θάλασσα ενώ στην απόληξη της βρίσκεται το πευκόφυτο “Μπίστη”. Τα Μαντράκια με πλήθος μαγαζιών (μπαράκια -ταβέρνες ) για νυχτερινές εξορμήσεις .Επίσης στην Ερμιόνη λειτουργεί και Diving center :

Πληροφορίες : Δήμος Ερμιόνης –    Wikipedia


—————————————————————————————————————————————————-

13. Καταφύκι :

sedona-canyon_TomJones

Καταφύκι : Ένα πανέμορφο μέρος για πεζοπορία είναι το φαράγγι στο Καταφύκι.

Μετά το Χωριό “Φούρνοι” στρίβετε δεξιά με κατεύθυνση τα “Παπούλια” ,στην αρχή άσφαλτος που γίνετε χωματόδρομος ,μέχρι να φτάσετε στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων .

Από εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία μέσα από το φαράγγι σε ευδιάκριτο μονοπάτι ανάμεσα από τις βραχώδης και πευκόφυτες πλαγιές .

Η έξοδος είναι προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου από την πλευρά της Ερμιόνης με το παλιό γεφύρι .

.

katafiki mapΣτα Αρχαία χρόνια πίστευαν ότι ήταν η είσοδος του Άδη προς τον κάτω κόσμο ,μάλιστα στην αρχαία πόλη της Ερμιόνης λόγω της κοντινής απόστασης από το Καταφύκι ,στους νεκρούς τους δεν τοποθετούσαν νόμισμα στο στόμα ,ένα αρχαίο έθιμο που συμβόλιζε την πληρωμή του “βαρκάρη” για να περάσει τους νεκρούς στην “Απέναντι όχθη “ .

Τόπος γεμάτος με θρύλους μέχρι την νεώτερη παράδοση μας ,μια μοναδική αίσθηση πανέμορφης φύσης μέσα σε περίπου 1 ώρα πεζοπορίας .

Πληροφορίες : http://www.in.gr/agro/epidavros/nomos24.htm

—————————————————————————————————————————————————-

14. Ύδρα:

HILL1

Ύδρα :αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού ,αγρία ομορφιά σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε ένα μέρος που δεν κυκλοφορεί κανενός είδους τροχοφόρου ,αγαπημένος τόπος καλλιτεχνών .

45 λεπτά διαρκεί η διαδρομή από το λιμάνι του Πόρτο Χελίου με τα catamaran ,επίσης διοργανώνονται και ημερήσιες εκδρομές με καραβάκια από το Πόρτο Χέλι .

Πληροφορίες  : http://www.hydra.gr/ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8E%CE%B4%CF%81%CE%B1

Advertisements
2 Σχόλια
  1. portoheli permalink
    Αύγουστος 22, 2009 7:27 πμ

    eheis mania me to fotoshop e /;

Trackbacks

  1. Εκδηλώσεις Αρμάτας στις Σπέτσες 2009 « Porto Heli

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: