Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα τσιγγανόπουλα στο δημοτίκο σχολείο

26 Σεπτεμβρίου, 2009

3675575267_b4634050b3Μια μεγάλη έκπληξη επιφύλαξε το δημοτικό σχολείο στο πόρτο χέλι προς τους γονείς των μαθητών όταν είδαν στο σχολείο να έρχονται για φοίτηση ρομά (τσιγγανόπουλα ) ,

Ο σύλλογος γονέων δεν είχε ενημερωθεί για αυτό το θέμα ,ενώ αρκετοί γονείς δεν ήξεραν εάν σε αυτά τα παιδάκια είχαν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια και έχουν διατηρηθεί οι κανόνες υγιεινής για την ένταξη τους στο σχολείο η ακόμα εάν έχουν την ειδική κάρτα φοίτησης που θα τους επέτρεπε να μπορούν να φοιτήσουν σε οποιοδήποτε σχολείο λόγω την νομαδικής ζωής που έχουν .

Καλό θα είναι να υπάρχει μια πληροφόρηση και όχι η όποια απόφαση να παίρνεται στα μουλωχτά ,ο καθένας έχει δικαίωμα να γνωρίζει ,και φυσικά πρωτίστως ο σύλλογος Γονέων .

Αν και το υπουργείο παιδείας έχει εκπονήσει το πρόγραμμα: “ Ένταξη Τσιγγανόπαιδων στο Σχολείο” ,όσο και η μελέτη του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας θα μπορούσαν να ενημερώσουν τους υπόλοιπους γονείς ,γιατί είναι ένα ευαίσθητο και σύνθετο θέμα η ένταξη αυτών των παιδιών ,και δεν μπορεί να γίνεται σε ένα σχολείο στα κρυφά ,εκτός και εάν έχει ενταχθεί το δημοτικό σχολείο στο πρόγραμμα Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Υπουργείου.

Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μια προπαρασκευαστική τάξη για την ομαλή ένταξη και να μην γίνεται μόνο για την επιδότηση που εισπράττουν από το κράτος για να τα στείλουν σχολείο για λίγο καιρό , να μην γίνει αυτό ένα ακόμα βήμα προς την συνεχή εκμετάλλευση των παιδιών με μόνο στόχο το κέρδος από την μία πλευρά και την ψηφοθηρία από την άλλη , και ο νοών νοήτω !.

12 Σχόλια leave one →
  1. sikam permalink
    26 Σεπτεμβρίου, 2009 12:51 μμ

    Meγαλο θεμα ανοιγεις γειτονα
    Επειδη και η δικη μου κορη παει δημοτικο πρωτη φορα φετος στο Χελι (αυτη την βδομαδα δεν πηγε λογω ασθενειας)το θεμα μας αφορα και σαν οικογενεια.
    Γνωριζοντας παντως την γενικη αποψη για τους τσιγγανους στο Χελι φοβαμαι πως θα εχουμε δυσαρεστες συζητησεις στο συμβουλιο γονεων και κηδεμονων.
    Καποιες πρωτες σκεψεις.
    1.Για το αν εχουν εμβολιαστει τα τσιγγανοπουλα υπευθυνοι ειναι φανταζομαι οι δασκαλοι που ελεγχουν τα χαρτια τους οπως σε ολα τα παιδια.Θα ηταν τραγικη επιπολαιοτητα να φερουν φορεις αθενειων σε ενα δημοτικο και να αρωστησουν και οι ιδιοι.Και γιατι να το κανουν;
    2.Αν τηρουνται οι κανονες καθαριοτητας απο τους τσιγγανους (αυτο φανταζομαι εννοεις με «διατηρηθεί οι κανόνες υγιεινής» )σιγουρα εχουν προβήμα αφου ο καταυλισμος τους στον χωρο της ΔΕΠΟΣ δεν εχει τρεχουμενο νερο.
    Υπαρχει λοιπον και το θεμα να δημιουργησει ο Δημος ενα χωρο υποδοχης γι αυτες τις οικογενειες που ερχονται χρονια στην περιοχη οπου θα βρισκουν δωρεαν αποχετευση νερο ποσιμο καιζεστο τρεχουμενο και ηλεκτρισμο
    Οπως σε καθε κατασκηνωση (καμπιγκ)
    Μην ξεχναμε πως οι τσιγγανοι υπηρετουν την πατριδα εχουν ΑΦΜ και πληρωνουν φορους οπως και για ολα οσα προανεφερα υπαρχουν κοινοτικες επιδοτησεις.
    Αυτο δεν σημαινει πως στα σπιτια των μη τσιγγανων που εχουν νερο,οι ανθρωποι κανουν μπανιο καθε μερα ουτε πως τα παιδια ειναι παντα καθαρα οταν πηγαινουν στο σχολειο.
    3. Ο συλλογος γονεων ειναι συλλογος ολων των γονεων και των Ρομα.
    Οι Ελληνες πολιτες εχουμε ιδια δικαιωματα ανεξαρτητα απο φυλη φυλλο θρησκεια με βαση την διεθνη νομιμοτητα.Αλλα και ολα τα παιδια και των αλλοδαπων (μη Ελληνων πολιτων )πρεπει να εχουν προσβαση στην εκπαιδευση και το υγειονομικο συστημα της χωρας.
    4 Για την καρτα φοιτησης και την προπαρασκευαστικη ταξη σωστο μου φαινεται μονο μη κανουμε κανενα γκετο για τους τσιγγανους και τους διωξουμε τελικα.
    Ολα αυτα οχι σαν αντιπαραθεση συμμεριζομαι τα ερωτηματα συμμεριζομαι τους φοβους εκεινο που δεν συμμεριζομια ειναι τον ρατσισμο κατα των Αλβανων των τσιγγανων των ξενων που κι αυτος υπαρχει στα μερη μας το ξερεις!Και μαλιστα σε πολλα επιπεδα μιας και καποιοι Αλβανοι σιγουρα δεν θα θελουν τσιγγανους στο σχολειο η καποιοι Ινδοι θα απεχθανονται τους Πακιστανους για παραδειγμα η τους ανεγγιχτους σαν καστα.
    Μου αρεσει που το Δημοτικο στο Χελι ειναι πολυπολιτισμικο εξ αλλου και η κορη μου ειναι απο δυο χωρες πρεπει να δουμε με αγαπη και κατανοηση το διαφορετικο να μαθουμε να μιλάμε μαζι του χωρις επιφυλαξη και φοβο.
    Ο πλανητης μα γινεται ενα με γρηγορους ρυθμους και κατοχυρωση της ταυτοτητας και ιδιαιτεροτητας της καθε εθνοτητας δεν μπορει να σημαινει πλεον αντιπαλοτητα με τους «αλλους».Το αντιθετο θα ελεγα.
    Αυτη ειναι μια πρωτη γνωμη και ειμαι ανοικτος στον διαλογο.
    Μακης

  2. portoheli permalink
    26 Σεπτεμβρίου, 2009 1:33 μμ

    Σωστά πράγματα λες, άλλα στην περίπτωση αυτή δεν θα ήταν κακό να υπήρχε μια ενημέρωση ,δεν είναι κακό να ξέρεις ,άλλωστε οι παρεξηγήσεις ξεκινάνε από τις φήμες και τα μασημένα λόγια .

    Φυσικά και έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση ,άλλα τις ποιο πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο όχι λόγω ρατσισμού αλλά για την συνεχιζόμενη εκμεταλλευση του ίδιου του παιδιού ,είναι άλλωστε αποδεδειγμένο πως η φοίτηση κρατάει ελάχιστα ,καρπωνόντας την επιχορήγηση .

    Επειδή στο Πόρτο Χέλι ζω ξέρω πολύ καλά πόσα παιδάκια βγάζουν για ζητιανιά σε συγκεκριμένα πόστα όχι γιατί δεν έχουν να φάνε αλλά γιατί τα υποχρεώνουν να το κάνουν, τώρα τα στέλνουν σχολείο για άλλους λόγους (μακάρι να κάνω λάθος ).

    Πάντως η προχειρότητα και η μυστικοπάθεια δεν νομίζω ότι την αξίζουμε, όσο για το θέμα των εμβολιασμών εάν θέλουν να είναι σε μια οργανωμένη κοινωνία πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες ,σίγουρα ανάλογα παραδείγματα έχουν δείξει ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να βοηθηθούν και με μια υποστηρικτική πολιτική .

    Όσο για το σχολείο του Πόρτο Χελιού μόνο στην εθελοντική δουλειά συντηρείται από ανθρώπους που στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο ,και αυτό είναι μια απάντηση στην αδιαφορία μιας δημοσιοϋπαλληλικής συμπεριφοράς και συνεχών υποσχέσεων για ένα παραμελημένο δημοτικό σχολείο που τα παιδιά συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε Λυόμενες τάξεις , είναι ντροπή για τον πλούτο που μας περιτριγυρίζει και για έναν Δήμο και μια Νομαρχία που ξοδεύει αφειδώς χρήματα .

    Για τον με τον -έτσι θέλω- καταυλισμό των τσιγγάνων πάνω από το χωριό άστο καλύτερα ,μόνο που κάποιοι πρέπει να νιώθουν ντροπή για αυτό που μας επέβαλαν ,είναι βλέπεις χρήσιμοι όταν ψηφίζουν .

    • despina farantaki permalink
      28 Σεπτεμβρίου, 2009 12:11 μμ

      Αγαπητή κυρία ή αγαπητέ κύριε,

      Κατ’ αρχήν είναι απελπιστικά γελοίο να μην χρησιμοποιείτε το όνομά σας αφού κάνετε κάποια τέτοιου είδους σοβαρά σχόλια για τον συγκεκριμένο Σύλλογο Γονέων του οποίου τυγχάνει να είμαι και Γραμματέας.
      Θα ήθελα να εξηγήσετε σ ολους οσους διαβασαν το παραλήρημά σας πότε συμμετείχατε σε συμβούλιο του Συλλόγου μας στο οποίο έγιναν διαμαρτυρίες για την φοίτηση των συγκεκριμένων παιδιών που αναφέρετε.
      Ο Σύλλογος Γονέων ουδέποτε εχει λαβει διαμαρτυρίες οσον αφορά την φοίτηση των παιδιών και ήταν ενήμερος εξ αρχής για την προσέλευσή τους.
      Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το Δημοτικό Σχολείο Πορτοχελίου είναι ευτυχώς σχολείο Ολων των Παιδιών και παρ΄ολα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά καταφέρνει με το αξιόλογο διδακτικό προσωπικό του να τα ξεπεράσει.

      • portoheli permalink
        29 Σεπτεμβρίου, 2009 6:46 μμ

        Η απελπιστικά σοβαρή τοποθέτηση σας μάλλον προσκρούει στην γελοία επί του συγκεκριμένου θέματος ανώνυμη παραληρηματική τοποθέτηση μου και καταδεικνύει το πόσο εμπεριστατωμένη ενημέρωση προσφέρεται στους γονείς .

        Τώρα αν είχατε την ικανότητα να διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο ,μίλησα για έκπληξη (των κατά τον δικό σας ισχυρισμό ενημερωμένων) γονέων και όχι για διαμαρτυρία ,επίσης αναφέρομε σε μελέτες που έχουν εκπονηθεί για αυτό το σύνθετο θέμα που χρίζει τουλάχιστον μιας προσεκτικής αντιμετώπισης και μιας δημιουργικής συζήτησης και αντί αυτού μου πετάτε πιασάρικες κορώνες.

        Ευχαριστώ για ψύχραιμη τοποθέτηση σας

  3. TINA permalink
    28 Σεπτεμβρίου, 2009 9:18 μμ

    ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΚΤΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ (ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΩΝ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ).
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΟΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΔΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ (300.00 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ)ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΕΥΓΟΥΝ.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

    ΥΠΟΜΟΝΗ………..

    ΤΙΝΑ

    • portoheli permalink
      29 Σεπτεμβρίου, 2009 6:57 μμ

      Συμφωνώ με αυτά που λες ως προς ένα σημείο ,ο σύλλογός γονέων-για αυτό και έχει θεσμοθετηθεί -δεν πρέπει κατά ανάγκη να συμφωνεί με τον σύλλογο των δασκάλων σε όλα τα θέματα ,γιατί ο ένας προστατεύει το κατά επάγγελμα «λειτούργημα» του, ενώ ο σύλλογος γονέων ασκεί έναν έλεγχο για την λειτουργία του σχολείου .

      Σε ευχαριστώ για την τοποθέτηση σου .

  4. TINA permalink
    28 Σεπτεμβρίου, 2009 9:26 μμ

    ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ.
    ΝΑ ΣΤΑΘΗΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.

    ΤΙΝΑ

  5. TINA permalink
    29 Σεπτεμβρίου, 2009 8:57 μμ

    ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
    ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΑ ΕΚΤΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

    ΤΙΝΑ

    ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ Η’ ΟΧΙ? ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΥΘΕΩΣ.

    • despina farantaki permalink
      2 Οκτωβρίου, 2009 8:35 πμ

      Αγαπητή Τίνα,

      Συνήθως στα blogs αυτοί που υπογράφουν ως ανώνυμοι είναι οι περισσότεροι αερολόγοι που κρύβονται πίσω απο την ανωνυμία τους για να κρίνουν και κατακρίνουν τα πάντα γύρω τους.

  6. 7 Οκτωβρίου, 2009 6:15 μμ

    δεν ειναι απλα το θεμα των εμβολίων…αυτό μαλλον ειναι το λιγότερο και λύνεται εύκολα ως φαίνεται!
    το θέμα είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν πολλά περιθώρια να κοινωνικοποιηθούν…εμεις δεν τους αφήνουμε τέτοια περιθώρια!
    καμμιά αντιπαράθεση και αντιπαραταξη μας δεν ειναι ωφέλιμη!
    θα ηταν σημαντικο να μαθουν απο τον δάσκαλο ή την δασκάλα τι σημαίνει χάδι πατρικο ή μητρικό, τι σημαίνει υγιές περιβάλλον, τι σημαίνει ακούω το παιδί και κατανοώ τις αναγκες του και σε τελικη αναλυση τι σημαινει να εχουμε ενα παιδι που έχει εναν διαφορετκο τρόπο ζωης και κοινωνικης συμβίωσης απο εμας!και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε!???

Trackbacks

  1. Παιδια Ρομα και ενταξη στο εκπαιδευτικο συστημα της περιοχης « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας
  2. Παιδια Ρομα και ενταξι στο εκπαιδευτικο συστημα της περιοχης « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας

Σχολιάστε